Presset på de sivilt ansatte øker

Også de sivilt ansatte i politiet merker at presset øker. Den utfordrende ressurssituasjonen og en økt restanse i sivil rettspleie har vært hovedårsaken.

Stort press på sivilt ansatte

Det har vært et stort press blant sivilt ansatte i politiet også i de to siste årene. Mye av årsaken skyldes budsjettsituasjonen og distriktenes behov for å holde nede en del sivile stillinger. Restansesituasjonen innen blant annet sivil rettspleie har medført ekstratildeling til midlertidige ansettelser

Ivaretakelse av medlemmer

Sivilutvalget har alltid fokus på ivaretakelse av eksisterende medlemmer og verving av nye. Vi ser med stor glede at antall sivile medlemmer fortsatt har økt. Samtidig ser vi et stort vervepotensial nettopp knyttet til antall sivile årsverk i norsk politi. Det har vært gjennomført flere vervekampanjer siden forrige landsmøte.

I perioden er det gjennomført flere prosjekter, både avsluttede og fortsatt pågående. Her kan nevnes blant annet Fremtidens innkreving, Hovedlønnsprosessen (Fremtidens lønnstjenester, Fremtidens HR), sikkerhetsrutine for sivilt ansatte og ny våpenforvaltning. Det har vært viktig for Politiets Fellesforbund å delta i de ulike styringsgruppene for best mulig ivaretakelse av våre medlemmer. Leder av sivilutvalget har deltatt i flere av arbeids- og styringsgruppene. Progresjon i og etterlevelse av prosjektene følges opp videre. 

Ivaretakelse av medlemmene og utvalgsstruktur har også i denne perioden stått på agendaen etter landsmøtevedtaket som ble fattet i 2022. Det har vært gode diskusjoner blant de sivile kontaktpersonene og på lokallagsledersamlinger. Den nedsatte arbeidsgruppen har involvert sivilutvalget og de sivile kontaktpersonene grundig i arbeidet underveis.

Lønn og arbeidsvilkår

Det er gledelig at arbeidet med stillingskategorier og karriereveier for sivile viser at overføring til høyere stillingskoder fortsatt går riktig vei. Flere distrikter har helt avskaffet bruken av laveste stillingskode for gjennomgående saksbehandlerkoder i staten. Fokus på samarbeid på tvers av lokallagene har spilt en viktig rolle i dette arbeidet, og det har medført en noe bedre lønnsutvikling blant sivile medlemmer.

Lønnsoppgjøret i 2023 ga en særlig positiv lønnsutvikling for mange av våre medlemmer ved at vi kom på ny hovedtariffavtale i 2022.

Det har gjennom flere år vært et enormt press på antall ansatte i norsk politi, også når det gjelder sivile stillinger. Restansesituasjonen og økning i sakstilfang innen de fleste fagområder har medført en ekstra belastning for de ansatte. For Politiets Fellesforbund har det vært viktig å være synlig overfor medlemmene. Informasjonsskriv har vært sendt ut, og det har vært jobbet godt politisk slik at distriktene har fått tildelt ekstramidler. 

Etter- og videreutdanning

Etter- og videreutdanning (EVU) er en viktig sak for våre medlemmer, men ikke minst også for arbeidsgiver og rettssikkerheten for samfunnet for øvrig. Sivilutvalget har opplevd flere henvendelser fra medlemmer som etterlyser mulighet for EVU innen sivile studier ved Politihøgskolen. Modulstudiene innen sivil rettspleie har vært populære studier blant sivilt ansatte, men ikke minst studier innen forvaltning/utlendingsforvaltning og begrenset politimyndighet. Flere av fagfeltene (tvangsfullbyrdelse og gjeldsordning) er preget av store restanser, og det er fra politisk hold satt inn tiltak i form av midlertidige ansettelser. De fleste studiene har ligget til revidering siden 2019 og uten mulighet for å søke opptak. Dette har vært meldt inn til Politidirektoratet, og det er gledelig at det er ønskelig med et innspillsmøte om hvilke behov og kapasitet man har med tanke på EVU fram i tid. Det er ønskelig med en tydelig retning, og partene inviteres til videre arbeid høsten 2024.

Aktivitet og samlinger

Sivilutvalget har i perioden fra sist landsmøte hatt jevnlige møter, både som utvalg, men også digitale møter med sivile kontaktpersoner. Utvalget har sett stor nytte av dette for raske avklaringer og oppdateringer i enkeltsaker. Denne måten å jobbe på har gitt mulighet for informasjon direkte ut til kontaktpersonene, men også til en meningsutveksling og kontinuerlig oppdatering av status i de ulike distrikter og særorgan. Dette gir også kort vei mellom lokallag og Politiets Fellesforbund sentralt. Sivilutvalget og utvalgsleder har også vært invitert med på flere lokale sivilsamlinger, tillitsvalgtsamlinger og besøk på enheter i ulike distrikter og lokallag. Dette er samlet sett en viktig arbeidsmetode for sivilutvalget til raskt å få tatt tak i aktuelle problemstillinger.

Det brede spekteret av sivile medlemmer som er organisert gjennom Politiets Fellesforbund gir en styrke i forhold til politifaglige spørsmål som er viktige for våre medlemmer. Dette gjør at vi blir lyttet til og får økt mulighet til gjennomføring av strategi for best mulig måloppnåelse. 

Bredt spekter av viktige temaer

I perioden har det også vært avholdt flere samlinger for de sivile kontaktpersonene. Temaer på samlingene har vært lønn, lokalt og strategisk arbeid, pensjon, arbeidstidsplaner/turnus, budsjett, omstilling/konflikthåndtering, men også tema som selvivaretakelse, grensesetting, forventningsstyring og kommunikasjon i rollen som tillitsvalgt. Dette er med på å gi en god styrke til jobben de sivile kontaktpersonene gjør i eget lokallag, og ikke minst muligheter for kunnskapsdeling og nettverksbygging på tvers av lokallag. Det gir styrke i arbeidet for våre medlemmer. Dette er spesielt viktig i den tiden vi står i, og for å ivareta mangfoldet og få forståelse av helheten i vår medlemsmasse.

Arbeidsgruppen som har vært nedsatt for å se på ivaretakelse av medlemmer, har også deltatt på flere av samlingene for involvering i arbeidet som pågår. I landsmøtevedtaket fra 2022 kom det klart fram at sivilutvalget skulle få en sentral rolle i denne prosessen, med lokallagene som viktige bidragsytere. 

Politiets Fellesforbund skal være den beste fagforeningen for alle!