Landsmøtet vedtok i 2022 å styrke arbeidet med mangfold og likestilling i Politiets Fellesforbund. Dette var bakgrunnen for opprettelsen av et nytt verv: En forbundssekretær som skulle arbeide hundre prosent ved forbundskontoret og ha ansvar for arbeidet med mangfold og likestilling i Politiets Fellesforbund.
Kari Anne Kristiansen startet i vervet i mars 2023. På første samling med likestilling og mangfoldskontaktene i mars 2023 ble det laget en plan for veien videre og hvordan sikre måloppnåelse på landsmøtevedtaket. Tre faktorer fremsto som sentrale for å lykkes:
Å systematisere arbeidet med mangfold og likestilling i kraft av mål
Å involvere de lokale styrene i arbeidet
Samarbeid med LOM-kontaktene
Det kan også nevnes at kompetanseheving i form av sertifisering som mangfoldsleder, samarbeid med eksterne aktører og flere evalueringer har bidratt til å styrke dette arbeidet. Kristiansen har også fått besøkt flere av lokallagene.
1. Systematisere arbeidet i kraft av mål
På første samling i mars 2023 utformet likestillings- og mangfoldskontaktene fem mål som senere ble nedfelt i en handlingsplanen for arbeidet med mangfold og likestilling i Politiets Fellesforbund. Formålet i handlingsplanen er at vi skal utvikle oss til å bli en fagforening og politietat som i enda større grad benytter ulikheter som en ressurs, og fremmer lov om likestilling og forbud mot diskriminering. Handlingsplanen bygger på norsk standard for mangfoldsledelse, standard Norge.
2. Involvering av de lokale styrene
For å lykkes med formålet i handlingsplanen, har de lokale styrene i Politiets Fellesforbund blitt involvert i arbeidet med å finne egne tiltak til å nå målene i handlingsplanen. Her har de lokale styrene lagt ned en solid innsats for å styrke arbeidet med mangfold og likestilling lokalt. Videre trengs en oppfølging og evaluering for en videreføring av dette arbeidet. Å involvere arbeidet med mangfold og likestilling i hele organisasjonen – inkludert alle ledernivåene – er nødvendig for å lykkes med mangfoldsarbeidet.
3. Å bygge et team av likestillings- og mangfoldskontakter
Viktigheten av å få til et godt teamarbeid kan illustreres at et utsagn fra en av likestillings- og mangfoldskontaktene på første samling. "Sammen kan vi få til mye!" For å styrke teamet av likestillings- og mangfoldskontaktene har de fysiske samlingene blitt utvidet fra to til fire per år. Videre har samlingene blitt utvidet fra en til to i hvert lokallag. Det innebærer at også vara eller et medlem av utvalg kan delta på samlingen. Gjennom året blir det også gjennomført fem, seks teamsmøter.
Øvrige faktorer
Den viktige kompetansen og erfaringen som likestillings- og mangfoldskontaktene besitter er benyttet gjennom å sette erfaringsutveksling på agendaen og bruke tilbakemeldinger fra gruppen som en viktig ledesnor for det videre arbeidet. Videre har det vært viktig å tilføre kompetanseheving på samlingene våre som kan styrke likestillings og mangfoldskontaktene i rollen. Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO), Rosa kompetanse og norsk senter for seniorpolitikk er eksempler på foredragsholdere.
Vi i har også ved flere anledninger benyttet oss av innleid kompetanse fra Seema, som er et ledende kompetansemiljø på mangfold i Norge. Her har vi fått god bistand spesielt når det gjelder hvordan vi kan benytte oss av mangfold som en verdi i praksis, i politiet og Politiets Fellesforbund.
Det kan også nevnes at Ingrid T. Mæhre gjennom fremlegg av sin masteroppgave har bidratt til økt forståelse og kunnskap om mangel på tilrettelegging for kvinner i operativ tjeneste som får barn.
Kompetanseheving
Både Kari Anne Kristiansen og generalsekretær Per Erik Ommundsen er sertifiserte mangfoldsledere gjennom Seema. Å ha to sertifiserte mangfoldsledere i Politiets Fellesforbund sentralt er viktig for å ha kompetanse til å forstå hvordan vi skal utvikle Politiets Fellesforbund til å bli en organisasjon som i enda større grad evner å utnytte mangfold som en ressurs og ivaretar medlemmenes interesser innenfor lov om likestilling og forbud mot diskriminering, og forbud mot trakassering.
Samarbeid
Det har gjennom året vært et godt samarbeid med Politidirektoratet, som har bidratt til å styrke arbeidet med mangfold og likestilling i Politiets Fellesforbund. Eksempelvis kan nevnes at Politiets Fellesforbund sentralt har deltatt i en referansegruppe som omhandlet handlingsplanen: Kjønnsbalanse i operative stillinger. Videre er det inngått et samarbeid med Politidirektoratet når det gjelder opplæring av mangfold og likestilling. For Politiets Fellesforbund er målgruppen ledere på ulike nivåer, og for Politiets Fellesforbund er målgruppen tillitsvalgte og ledermedlemmer. Det kan også nevnes at det har vært et samarbeid med Rosa kompetanse.
Veien videre
Fokuset fremover vil være rettet mot å videreføre handlingsplanen og gjøre nødvendige justeringer. Høsten 2024 vil spesielt det første målet i handlingsplanen – som omhandler kompetanseheving av tillitsvalgte – bli prioritert.
Å ha mangfold representert på en arbeidsplass er ikke tilsvarende med at mangfoldet gir bedre resultat. Det kreves kompetanse for å forstå hvordan benytte seg av mangfold som en ressurs gjennom blant annet ved å fremme en kultur preget av psykologisk trygghet og inkluderende ledelse. Det kreves også kompetanse til å vite hvordan fremme medlemmenes rettigheter når det gjelder lov om likestilling og forbud mot diskriminering.
På bakgrunn av dette planlegges det en opplæringspakke som skal distribueres ut til tillitsvalgte i Politiets Fellesforbund. Det er nedsatt en arbeidsgruppe av likestillings- og mangfoldskontakter fra Oslo Politiforening (OPF), PF Trøndelag og PF Øst som har jobbet med dette. Opplæringen er forankret i Seema. Høsten 2024 sertifiserte PF ti kursholdere som nå er klare til å reise ut til lokallagene og arrangere kurs på samlinger for tillitsvalgte. Det kan også nevnes at alle nye tillitsvalgte får opplæring i regi av modul-kursene til Politiets Fellesforbund sentralt.
Et viktig fokus fremover vil også omhandle å være en god samarbeidspartner og pådriver overfor Politidirektoratet når det gjelder livsfasepolitikk. Et arbeidsliv i endring, nye pensjonsregler og underrepresentasjon av kvinner i operative miljøer gjør dette arbeidet svært viktig for å sikre like muligheter og gode arbeidsvilkår for våre medlemmer i alle livsfaser og aldre.