Hovedtariffoppgjør, streikeuttak, statlige særavtaler, pensjonsforhandlinger, budsjettinnspill og utvikling av tariffpolitikk er alle elementer som Unio sitter i førersetet på, og som bidrar til måloppnåelse for våre medlemmer. Leder av Unio er Ragnhild Lied, mens PFs Lars Reiersen er 2. nestleder.
I dag utgjør Unio 14 medlemsforbund. Politiets Fellesforbund har vært med å grunnlegge Unio, som ble stiftet 10. desember 2001. Den gang het Unio Utdanningsgruppenes Hovedorganisasjon (UHO). Samarbeidet med hovedorganisasjonen vår er avgjørende for et forbund som PF med litt i overkant av 17 000 medlemmer.
Politiets Fellesforbund er representert i Unios ledelse ved at forbundsstyremedlem og leder for PF Politilederne, Lars Reiersen, i landsmøteperioden har ivaretatt 2. nestleder-rollen i Unio. I tillegg til Reiersen sitter forbundsleder Unn Alma Skatvold i styret i Unio.
Politiets Fellesforbund har vært godt representert i Unio stat sitt forhandlingsutvalg, ved forbundsleder Unn Alma Skatvold, forbundsnestleder Ørjan Hjortland, forbundsstyremedlem Per Anders Røsjorde og forhandlingssjef Roar Fosse.
Samarbeidet med hovedorganisasjonen er avgjørende for Politiets Fellesforbund. Det er hovedorganisasjonen som gir oss tilgang til forhandlingsrom direkte på departementsnivå. Hovedtariffoppgjør, streikeuttak, statlige særavtaler, pensjonsforhandlinger, budsjettinnspill og utvikling av tariffpolitikk er alle elementer som Unio sitter i førersetet på, og som bidrar til måloppnåelse for våre medlemmer. Staten forholder seg til hovedorganisasjonene, ikke forbundene. Derfor er det viktig for Politiets Fellesforbund å sette preg på politikken til Unio.
PF fjerde størst
Politiets Fellesforbund er Unios fjerde største forbund – etter Utdanningsforbundet, Norsk Sykepleierforbund og Forskerforbundet.
I landsmøteperioden har samarbeidet med Unio vært viktig og nært. Forhandlingene om økonomiske vilkår for offentlig ansatte med særaldersgrenser har stått i en særstilling. Særalderspensjon skulle tilpasses ny offentlig tjenestepensjon, som ble landet i 2018. Det har vært et krevende arbeid, som for Politiets Fellesforbund kanskje har blitt oppfattet mest som skadebegrensning. Uten Unios kompetanse på pensjon og statens målbilde, ville disse forhandlingene blitt enda mer krevende enn de ble. Selv om det har kommet reaksjoner på deler av resultatet, har man sikret det livsvarige pensjonsnivået for offentlig ansatte med særaldersgrenser i form av særalderspåslag.
Landsmøteperioden har også vært preget av en samfunnsøkonomisk situasjon med svingninger i både inflasjon, rentebaner og kronekurs. Mye forårsaket av internasjonale forhold. Dette har bidratt til krevende lønnsoppgjør. Det har ikke gjort det enklere at Teknisk beregningsutvalg (TBU) sine anslag, som tariffoppgjørene hviler på, har bommet flere år på rad.
Unio sitt statlige forhandlingsutvalg har måttet manøvrere i dette landskapet på lik linje med øvrige tariffområder. Sammen med Akademikerne inngikk Unio en ny tariffavtale med staten i 2022. I 2024 ville staten ta denne fra oss igjen, etter politisk påtrykk. Etter Unios syn var dette å anse som utidig innblanding i partenes frie forhandlingsrett, og Unio endte i streik sammen med Akademikerne i årets oppgjør. Omtrent parallelt med landsmøtet i 2024 vil Rikslønnsnemnda avgi kjennelse knyttet til årets oppgjør.