Nye pensjonsregler og aldersgrenser

I august 2023 var en avtale på plass som gjelder for flere enn 235 000 offentlig ansatte, født 1963 og yngre, med særaldersgrenser. Unio, LO, YS og Akademikerne har forhandlet på vegne av sine medlemmer. Pensjonsreglene for personer med særaldersgrense skal evalueres innen 2035.

Regler for dem med særaldersgrenser

Sommeren 2022 ble partene enige om en prosessavtale hvor det ble lagt opp til to prosesser. En prosess som skulle se på innholdet i pensjonsreglene, og en annen prosess som skulle vurdere aldersgrensene.

Det er Unio som forhandlet om særaldersgrenser, men Politiets Fellesforbund har vært sterkt involvert i prosessen. Polititets Fellesforbund opprettet PF Pensjonsgruppe, som har kommet med innspill, råd og vurderinger til forbundsstyret i denne prosessen. I tillegg har pensjon vært et tema på flere lokallagssamlinger, medlemsmøter og lignende.

Dette er en avtale som gjelder for flere enn 235 000 offentlig ansatte, født 1963 og yngre, med særaldersgrenser. Unio, LO, YS og Akademikerne har forhandlet på vegne av sine medlemmer. Det var lange og tøffe forhandlinger som startet opp i begynnelsen av mai 2023 og som ble avsluttet 23. august 2023. Forut for forhandlingene hadde partene en lang utredningsfase, som la et kunnskapsgrunnlag for forhandlingsfasen.

Politiets Fellesforbund har etter avtalens inngåelse drevet med utstrakt informasjonsarbeid som foredrag for tillitsvalgte og medlemmer, opprettet en egen epost; pensjon@pf.no, oppdatert hjemmesiden med info, og opprettet en forbundssekretærstilling med fokus på pensjon.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil nå starte arbeidet med å utarbeide nødvendige lovendringer, i tråd med det partene har avtalt. Avtalen, som vil være en lovendring, vil bli sendt ut som en høring høsten 2024. Det er forventet at regelverket vil være klart i 2025.

Pensjonsreglene for personer med særaldersgrense skal evalueres innen 2035.

Dette nye pensjonssystemet for alderspensjon var lite forenlig med særaldersgrenser. Derfor har det vært helt nødvendig å fremforhandle tilpasninger for dem som har særaldersgrenser.

Hvem skal ha særaldersgrenser og hva skal særaldersgrensene være?

Det som er forhandlet nå er regelverket for dem som i fremtiden skal ha særaldersgrenser, og overgangsordninger for dem som har særaldersgrenser i dag. Når det gjelder regelverket for hvilke yrkesgrupper som skal ha særaldersgrenser i fremtiden og hvilke aldersgrenser som skal gjelde, så er det en annen prosess. Den regjeringsoppnevnte arbeidsgruppen, Molander-utvalget, leverte sin rapport i juni 2023, og denne skal behandles politisk på et senere tidspunkt.

Det var ingen representanter fra fagforeningene i arbeidsgruppen, men vi deltok i møtene, kom med innspill til arbeidet og kommenterte utkastet til rapporten. Lokallagene kom med verdifulle innspill inn til pensjonsgruppen i Politiets Fellesforbund i dette arbeidet.

Særregler for dem med pliktig avgang

Denne prosessen er pågående og er ennå ikke avgjort. Her vil avklaringer finne sted tidlig i 2025..

AFP – Avtalefestet pensjon

Stortinget vedtok april 2024 en ny AFP for offentlige ansatte født 1963 og yngre. Loven har flere “mangler”, og et mer detaljert regelverk er nå under arbeid. De første som kan gå av med ny AFP, kan gjøre det i 2025.

Unio har vært tett på i arbeidet med ny AFP, og Unio har holdt Politiets Fellesforbund godt informert.

Politiets Fellesforbund har holdt foredrag om hovedtrekkene ved ny AFP, og planlegger flere i samarbeid med lokallagene. AFP er en viktig del av pensjonen for nesten alle våre sivile medlemmer og mange ledermedlemmer.