ID-skjerming et skritt nærmere

Identitetsskjerming er en av de seks prioriterte sakene i forbundets «Politisk programpakke fram mot Stortingsvalget 2025». Det blir nødvendig med flere møter med politiske beslutningstakere for å få støtte for vårt høringssvar. Vår ambisjon er at lovendringer skal finne sted i inneværende stortingsperiode.

Identitetsskjerming 

I desember 2019 behandlet forbundsstyret «Politisk programpakke fram mot Stortingsvalget 2021» hvor Identitetsskjerming ble en av de seks prioriterte sakene. I januar 2021 opprettet forbundsstyret en prosjektgruppe for å drifte «Prosjekt Identitetsskjerming». Prosjektets tidligere aktiviteter er beskrevet i årsrapportene for 2021 og 2022. 

23. februar 2023 nådde prosjektet en viktig milepæl da Justis- og beredskapsdepartementet oppnevnte et ID-skjermingsutvalget som skulle utrede behovet for identitetsskjerming for politiet og ansatte i kriminalomsorgen. Utvalget ble ledet av Asbjørn Strandbakken, professor ved Universitetet i Bergen, og fikk frist innen utgangen av januar 2024 til å komme med sine anbefalinger.

I løpet av 2023 var fagforeningene invitert til to innspillmøter i ID-skjermingsutvalget hvor prosjektleder Linda Verdal og advokat Gry Schrøder Berger møtte på vegne av Politiets Fellesforbund. På det siste innspillsmøtet inviterte vi leder i enhet Øst i Oslo politidistrikt, John Roger Lund. Han fortalte blant annet om alvorlige trusler fremsatt av kriminelle miljø mot sine ansatte der tiltak som skjult adresse og patruljering utenfor bosted benyttes som sikkerhetstiltak.

Torsdag 21. mars 2024 fikk Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl overlevert ID-skjermingsutvalgets NOU 2024:5 «Maktens ansikt – Skjermet identitet for ansatte i politiet og kriminalomsorgen». Politiets Fellesforbund var fornøyd med deler av utvalgets anbefalinger. I høringssvaret påpekte vi blant annet at det må etableres en mer generell adgang til å skjerme identiteten både i den polisiære og den straffeprosessuelle saksbehandlingens initialfase. I tillegg har vi gjennom hele prosjektfasen foreslått en egen straffebestemmelse om truende eller skremmende bruk av ID-opplysninger. Vi mener at ID-skjermingsutvalgets utredning hadde vært en god anledning til å drøfte og avklare disse grensene, noe den ikke har gjort.

17. april 2024 sendte Justis- og beredskapsdepartementet NOU 2024:5 ut på høring med høringsfrist 15. august 2024. Prosjektet sluttførte høringssvaret før sommerferien slik at våre synspunkter kunne deles med arbeidsgivere i politidistrikt og særorgan. Prosjektet har et godt samarbeid med Politidirektoratet gjennom representasjon i direktoratets arbeidsgruppe «Overordnet risikovurdering vold og trusler». 

Professor Tor-Myhrer har bistått prosjektet som ekstern juridisk rådgiver gjennom hele prosjektperioden.