Jobber videre for generell bevæpning

Det er nå mer enn 12 år siden Politiets Fellesforbund fattet vedtaket om å arbeide for generell bevæpning av norsk politi. Fortsatt er generell bevæpning et av Politiets Fellesforbunds prioriterte mål.


Generell bevæpning av norsk politi

I januar 2022 ble det opprettet et «Bevæpningsprosjekt», og prosjektets aktiviteter for dette året er beskrevet i årsrapporten for 2022. 

Maktmiddelutvalgets rapport «Politiets bruk av maktmidler» ble sendt ut på høring 19. desember 2022 med frist 28. april 2023. Maktmiddelutredningens flertall anbefalte generell bevæpning av politiet. De begrunnet sitt syn med at dagens bevæpningsmodell ikke er tilstrekkelig til å møte trusselbildet slik det er beskrevet i kunnskapsgrunnlaget.

I februar 2023 overtok forbundssekretær Linda Verdal som leder av Bevæpningsprosjektet og har i prosjektgruppen med seg PFs advokat Gry Berger og politisk rådgiver Erik Sandsmark Idsøe. HVO i Politiet Audun Buseth var med fram til juni 2024, nestleder i Oslo Politiforening Anders Ween og tillitsvalgt fra Beredskapstroppen har også vært deltagere. Prosjektet fikk ekstern juridisk bistand fra professor Tor-Geir Myhrer til å utarbeide vårt høringssvar til Maktmiddelutredningen.

Bevæpningsprosjektets overordnende mål er å oppnå flertall i Stortinget for generell bevæpning i stortingsperoden 2025 – 2029.

I høringssvaret påpekte vi blant annet at spørsmålet om generell bevæpning må avgjøres på bakgrunn av gjeldende kunnskap og fakta. Herunder om det permanent foreligger trusselvurderinger og risiko- og sårbarhetsanalyser som innebærer at bevæpning er nødvendig for å kunne gi samfunnet tilstrekkelig beskyttelse. Vi mener at trusselsituasjoner som terror, gjengoppgjør og voldelige psykisk syke med styrke underbygger behovet for en generell bevæpning av politiet. Periodene med midlertidig bevæpning har ikke resultert i økt bruk av skytevåpen. De har gitt oss et godt faktagrunnlag om at behovet er til stede, og at politiet kan håndtere bevæpning på en svært god måte. Det bør også tillegges vekt at Politidirektoratet og Politiets sikkerhetstjeneste støtter generell bevæpning.

Bevæpningsprosjektets overordnende mål er å oppnå flertall i Stortinget for generell bevæpning i stortingeperidoen 2025 – 2029. For å lykkes med dette ble det planlagt for en rekke aktiviteter der lobbyvirksomhet står helt sentralt.  Politiske parti på Stortinget vil ikke vedta generell bevæpning med mindre partienes landsmøte har gitt sin støtte til dette eller det skulle oppstå en helt ekstraordinær situasjon i det norske samfunnet.

Prosjektet planla for et faktabasert lobbyoppsett med oppstart februar 2024 ved bruk av caser fra Lavangen, Bislett og ambulansesaken. Vi har med oss politiansatte som gjenforteller kritiske hendelser hvor rask tilgang på våpen har bidratt til å redde liv samt bruk av videoopptak som viser hendelsesforløp.

Generell bevæpning er en av de seks prioriterte sakene i forbundets «Politisk programpakke fram mot Stortingsvalget 2025». Våren 2025 har de politiske partiene sine landsmøter og målet er å gjenfinne støtte til generell bevæpning i flere av partienes program i stortingsperioden 2025 – 2029.