Vekst i antall politiledermedlemmer

PF Politilederne (PFPL) har i landsmøteperioden hatt stødig vekst i antall ledermedlemmer. Per oktober 2024 er medlemstallet i PFPL 1507 ledere, noe som er 92 – 93 prosent av alle ledere i politiet. Det har i perioden vært krevende saker som påvirker antallet ledermedlemmer i PFPL, men uten at det har gitt store utslag.

 

Basiskurs for ledere

Politiets Fellesforbund arrangerer fortsatt basiskurs for ledere. Kurset er for alle ledere tilknyttet PFPL, og er et kurs hvor opplæring i avtaleverket er hovedfokus. I utgangspunktet er ikke dette verken Politiets Fellesforbunds eller PFPL sitt ansvar, men i mangel av tilbud fra arbeidsgiver fortsetter PF å tilby kursene til våre ledere. 

Kursene er svært populære, og vi har alltid to – tre ganger så mange søkere som dem vi har plass til. Det er viktig for Politiets Fellesforbund at ledere i like stor grad som våre tillitsvalgte har kunnskap om viktige avtaler som hovedavtalen, hovedtariffavtalen, arbeidsmiljøloven med mer. Et partssamarbeid hvor kunnskapen om avtaleverket er ulikt vil forringe samarbeidet. 

Siste basiskurs for ledere ble arrangert i Oslo i september. Vi hadde 37 plasser, men det var svært mange flere søkere. Vi vil fortsette å arrangere disse kursene to ganger i året til vi ser at arbeidsgiver tilbyr tilfredsstillende opplæring i avtaleverket.

Lederkongressen i politiet

Lederkongressen tilbyr ledermedlemmer i en rekke av Politiets Fellesforbunds lokallag en kongress med et høyt faglig innhold som strekker seg over tre dager. Kongressen er også svært attraktiv for våre ledere, men dessverre får vi ikke plass til alle som melder seg på. 

Tilbudet er unikt i politietaten, og for svært mange ledere er dette det eneste stedet de kan få faglig påfyll om lederrelaterte temaer. 

Vi valgte å endre tidspunktet for lederkongressen fra høst til vår, og derfor ble lederkongressen 2023 flyttet til våren 2024. 

Siste lederkongress ble arrangert i Drammen i mars 2024, med rundt 200 ledermedlemmer fra hele landet  og fra alle politidistriktene/særorgan.

Lederkontaktsamlinger

Det arrangeres fem, seks samlinger for lederkontakter hvert år, hvor to til tre er fysiske, og to til tre er digitale. Samlingene er viktige for å knytte lederkontaktene/lokallagene tettere på sentral lederkontakt/forbundskontoret og omvendt. Samlingene har i stor grad fagforeningsfaglig innhold, og gir ikke minst erfaringsutveksling omkring viktige temaer for lederkontaktene og ledermedlemmene.

Lokale ledersamlinger

De lokale ledersamlingene, hvor lokallaget i samarbeid med lokal lederkontakt arrangerer samling for ledere, er viktige for ledermedlemmene i Politiets Fellesforbund. Målet er å samle PF-ledere en gang i året. 

En rekke lokallag har arrangert samlinger, og veldig mange er gode samlinger som gir ledere en merverdi. Det er ulikt hvordan samlingene arrangeres, men det viktigste er at ledere også får et lokalt tilbud.

Aktuelle saker i perioden:

Ny avtale for uregulert arbeidstid («lederavtale»)

Ny avtale for uregulert arbeidstid ble inngått våren 2024. Den erstatter tidligere avtale fra 2013.
Den tidligere avtalen fra 2013 var etter reformen utdatert. Behovet for ny lederavtale var derfor åpenbar, og avtalen er nå tydeligere på hvem som skal ha avtalen, og ikke minst tydeligere på hva uregulert arbeidstid betyr.
Avtalen er per juli 2024 under implementering.

Nytt gradssystem

Gradssystemet var i likhet med avtalen for uregulert arbeidstid moden for endring. Mange av gradene/stillingskodene går i hverandre, og ledere og fagpersonell har samme grader/stillingskoder. I tillegg var myndighetsskillene i liten grad tydelige.
Det nye gradssystemet skiller i større grad mellom lederspor og fagspor, og har tydeligere myndighetsskiller.
Det vil være krevende å endre et gradssystem som har fungert i svært mange år, men PF mener det nye gradssystemet er bedre enn det gamle.
Det nye gradssystemet er vedtatt, men ikke implementert.

Lønnsoppgjøret 2023

Lønnsoppgjøret 2023 ble et solidarisk oppgjør for PF-medlemmer. «Dyrtiden» hadde gjort at mange av våre medlemmer opplevde dårligere kjøpekraft, og derfor gikk PF inn for et oppgjør hvor de aller fleste fikk det samme i form av et kronebeløp.
Det betød at de kollegene som i utgangspunktet hadde lavest lønn fikk et forholdsmessig bedre oppgjør enn dem som hadde høyest lønn. For svært mange ledere betød det at de i utgangspunktet fikk mindre enn rammen for lønnsoppgjøret.
Dette er ikke Politiets Fellesforbunds vanlige strategi, men fordi vi var opptatt av å øke kjøpekraften for de av våre kolleger som hadde kommet dårligst ut i «dyrtiden», mente vi det var riktig å bruke dette lønnsoppgjøret på denne måten.

Varslingssaker

Varslingssaker er krevende saker for de involverte. PF er fortsatt ikke fornøyd med hvordan varslingssaker behandles i politietaten, og jobber derfor for forbedringer.

I mange saker vil våre medlemmer være parter på «begge sider». Dette gjør varslingssaker svært krevende, selv om PF har vært tydelige på at vi ikke skal være part i saken.

Per 2024 har vi kommet et stykke videre når det gjelder behandlingen av varslingssaker, og mange distrikter har ganske gode prosesser rundt varslingssaker. I tillegg er et sentralt varslingsombud for politiet blitt opprettet av regjeringen. Hvordan dette vil påvirke varslingssakene i politietaten er vanskelig å si, men PF vil følge utviklingen av dette prosjektet nøye. 

Oppsummert for perioden

Vi har hatt god vekst av ledere i PF Politilederne også i denne landsmøteperioden. Det vil alltid være krevende saker hvor ledere og ansatte står på hver side av en sak, og disse må vi være flinke til å håndtere. Selv om det kan være utfordrende å ha både ledere og ansatte i enkelte saker, er det også en fordel at vi står sammen om mange viktige saker!