Nå er varslingsombud endelig på plass

Politiets Fellesforbund har lenge jobbet for et nasjonalt varslingsombud, og ser det som svært positivt at justisministeren nå endelig har opprettet et uavhengig varslingsombud for politiet. Politiets Fellesforbund mener fortsatt at den beste løsningen vil være et nasjonalt varslingsombud, men er samtidig fornøyd med at politiet nå får et eget uavhengig ombud.

Varslingsombud endelig på plass

Politiets Fellesforbund er fornøyd med å ha opprettholdt fokuset på varsling og bidratt til at varslingstematikken fortsatt er satt på dagsorden. Politiets Fellesforbund har ved gjentatte anledninger – og gjennom alvorlige varslingssaker – påpekt og minnet om det absolutte behovet og kravet om at varslervernet og rutiner for håndtering av varslingssaker må forbedres og styrkes. 

Opprettelsen av et varslingsombud vil bidra til å sikre at varslingssakene blir undersøkt av uavhengige personer som tidligere ikke har vært verken direkte eller indirekte involvert i sakene. Dette vil sikre objektivitet, habilitet, troverdighet og tillitvekkende behandling av varslingssaker av alvorlig karakter. For Politiets Fellesforbund har det også vært viktig at det nye ombudet har nok ressurser til å behandle krevende saker på en effektiv måte innenfor en fornuftig tidsramme, uten at saksbehandlingstiden blir for lang. Lang saksbehandlingstid er belastende for alle parter.

Varslingsombudets sekretariat er lagt til Statens sivilrettsforvaltning på Hamar (SRF). Ombudet skal oppnevnes av departementet for to år om gangen og skal vurdere en definert type interne varslingssaker, som kommer fram i mandatet. Mandatet ble utarbeidet i samarbeid mellom Justis- og beredskapsdepartementet, fagforeningene, Statens sivilrettsforvalting og Politidirektoratet. Politiets Fellesforbund har opplevd å bli lyttet til og involvert i denne prosessen.

Justisminister Emilie Enger Mehl har uttalt at samarbeid med fagforeningene og vernetjenesten i politiet har vært avgjørende for at vi i dag har kommet fram til en ordning med et uavhengig varslingsombud.

Politiets Fellesforbund sitt landsmøtevedtak fra 2016 – hvor vi fraråder våre medlemmer å varsle om kritikkverdige forhold i politiet – vil bli vurdert etter at ombudet har trådt i kraft og man har gjennomført en evaluering etter ett års drift. Evaluering har vært et viktig moment for oss i arbeidet med utarbeidelsen av mandatet til ombudet.

Det er uttalt at det er ønskelig at lederen for ombudet skal ha tung juridisk bakgrunn og at ombudet, i tillegg til to faste som er ansatt i sekretariatet, skal knytte til seg kompetanse med politifaglig bakgrunn og innen organisasjonspsykologi.

26. juni 2024 var det en offisiell åpning av varslingsombudet på Hamar, og ombudet trådte i kraft 1. juli 2024. Det består av:

Professor Markus Hoel Lie (Tromsø), leder 
Hovedverneombud Tor Olav Maaø-Bentzen (Steinkjer), medlem 
Tjenesteenhetsleder Siw Thokle (Sandefjord), medlem 
Organisasjonspsykolog Sara Aarseth (Oslo), medlem
Lagdommer Erlend Malvik Moen (Trondheim), medlem

Politiets Fellesforbund vil følge arbeidet videre og er stolt over å ha bidratt til et viktig skritt på veien for at det skal bli tryggere for våre medlemmer å si ifra om kritikkverdige forhold.

Politiets Fellesforbund er opptatt av at varslingssaker skal løses på lavest mulig nivå, og ser derfor frem til at arbeidet med evaluering av politiets egne interne varslingsrutinene skal ferdigstilles og opplæring kan gis for å sørge for at varsler blir fulgt opp på en tilfredsstillende måte.