Reforhandlet ATB-avtale

Etter omfattende behandling besluttet forbundsstyret å gi forhandlingssjefen mandat til å si opp ATB (avtale om arbeidstidsbestemmelser i politiet) til reforhandling høsten 2023. Nå er ny avtale fremforhandlet.

Avtalen har en bestemmelse om at den lever på ettervirkning ett år om gangen, dersom ingen av partene sier den opp. Avtalen hadde gått på ettervirkning i fire år, uten at den var skikkelig evaluert. Tilbakemeldinger fra medlemmene om stadig mindre forutsigbarhet på arbeidstid – med hyppige omlegginger – og et mer eller mindre tilfeldig forhold enkelte tjenestesteder hadde når det gjaldt formalkravene til drøfting av arbeidsplaner, gjorde at Politiets Fellesforbund ønsket å reforhandle avtalen.

Hovedformålet var å sikre bedre og mer langvarig forutsigbarhet for når våre medlemmer skal jobbe.

I tillegg hadde vi en del enkeltstående utfordringer med det Politiets Fellesforbund mente var tolkning av enkeltparagrafer i avtalen som det ikke var grunnlag for. Avtalen måtte tydeliggjøres, for å hindre utvidet tolkning til ugunst for arbeidstakerne.

Resultatet er at arbeidsplaner skal ha en varighet på minimum tolv uker. Det er mulig å avtale kortere varighet, men da må det foreligge enighet mellom partene. Den gamle kursbestemmelsen er også revidert og strammet inn.

Politiets Fellesforbunds forhandlingsdelegasjon opplevde et godt og konstruktivt samarbeid med de øvrige organisasjonene i forhandlingsløpet.

Partene benyttet også anledningen til å inngå en del andre avtaler som har manglet for å sikre god beredskap:

  • Beredskapsavtale for stabslederfunksjon
  • Beredskapsavtale for PM jour
  • Avtale om overgangsordninger for ansatte med uregulert arbeidstid (gamle lederavtalen)
  • Nytt rammeverk for bruk av fleksitid i etaten

 De som deltok i forhandlingene fra Politiets Fellesforbund var:

  • Roar Fosse – forhandlingssjef
  • Marius Bækkevar – forbundsstyremedlem og leder av Oslo politiforening
  • Espen Sjeggestad – forbundssekretær
  • Marit Rotmo –  forbundssekretær

Avtalen skal evalueres innen sommeren 2025.