I 2020 har lønn vært Politiets Fellesforbund sin viktigste sak. Motiverte og dedikerte medarbeidere, som opplever at lønnsnivået stemmer med det ansvaret og den kompleksiteten politijobben har, er avgjørende for at politiet skal kunne nå de målene samfunnet har satt.
Lavere lønnsvekst enn staten for øvrig
Politiets Fellesforbund og Politidirektoratet gjennomførte i 2019 en analyse som viste at lønnsutviklingen i politi- og lensmannsetaten hadde vært mindre enn i staten for øvrig. Høsten 2019 ble rapporten «Lønnsutviklingen i politiet 2015-2018» ferdigstilt. Definisjonen på lønnsbegrepet i denne analysen var den samme som definisjonen i Hovedtariffavtalen; grunnlønn pluss faste tillegg. Lønnsveksten for statsansatte var på 8,9 prosent i denne perioden.
Det var Politibetjent 1(PB1) stillingene som hadde hatt lavest lønnsvekst i perioden 2015-2018. For PB1-stillinger hadde det vært en akkumulert vekst på 4,3 prosent i grunnlønn pluss faste tillegg. For Politibetjent 2 (PB2) hadde veksten vært 6,1 prosent. For en Politibetjent 3 (PB3) hadde lønnsveksten vært på 8,4 prosent. Politiførstebetjenter (PFB) og politioverbetjenter (POB) hadde hatt noe høyere lønnsvekst enn gruppen uavhengig av hvilken lønnsstørrelse man så på.
Sivile langt under på lønnsveksten.
Det er mange ulike sivile stillingskategorier i politiet. Sivile stillinger med ATB-tillegg hadde en lønnsvekst på 9,8 prosent.
Blant sivile stillinger uten ATB-tillegg, som ble omtalt som rådgivergruppen, hadde seniorrådgivere en vekst på 6 prosent og rådgivere 6,7 prosent. Blant gruppen saksbehandlere hadde Førstekonsulenter hatt en vekst på 5,6 prosent, seniorkonsulent 5,7 prosent og konsulenter 5,1 prosent. Disse sivile stillingene lå med andre ord et stykke under lønnsveksten for statsansatte i perioden.
Lønnsutviklingen for våre medlemmer
Det har gjennom landsmøteperioden vært et løpende fokus på å utvikle lønnsstatistikk for å understøtte lokallagenes behov for styringsinformasjon og føre løpende oversikt over lønnsutviklingen for våre medlemmer. Etter endringen av statens tjenestemannsregister (SST) fra og med 2015 har det vært en utfordring å sammenligne utviklingen i grunnlønn opp mot andre sammenlignbare grupper i staten. Det har vært jobbet aktivt med å sikre løpende lønnsstatistikk for våre medlemmer gjennom Politiet Fellesforbunds medlemsregister og modulen Lønnsinformasjonsystemet - LSI.
Hovedtariffavtalen sin definisjon av lønn er summen av grunnlønn som tilsvarer A-lønnstabell basert på lønnstrinn og faste tillegg. Etter omleggingen til A-ordning rapporterer Statistisk sentralbyrå (SSB) gjennomsnittlig avtalt månedslønn for alle ansatte i staten. Politiets Fellesforbund sin egen statistikk for medlemmer har fortsatt et hovedfokus på grunnlønn i sine analyser. Utvikling i gjennomsnittlig lønnstrinn for våre medlemmer har vært positiv i perioden første kvartal 2016 til og med 3 kvartal 2020. Uavhengig av om man måler lønnsutviklingen i regulativlønn eller etter den offisielle lønnsdefinisjonen, som innbefatter regulativlønn og faste tillegg, har Politiets Fellesforbunds medlemmer hatt en positiv utvikling hva gjelder forholdet til lønnsnivået i staten for øvrig.